Puuhaa sateisena päivänä

Ulos on jostain syystä ikävä mennä sateeseen, vaikka kunnon sadevarusteiden kanssa eihän siellä ole sen kummallisempaa kuin poudalla. No, piknik puistossa onnistuu kehnosti koska voileivät menevät mössöisiksi. Silti karu, sateinen päivä ei kutsu ulkoilmaan leikkimään kuin lapsia, himolenkkeilijöitä ja koiranulkoiluttajia, joita kutsuu vain ja ainoastaan useimmiten koira.

Vieläkö lapset oikeastaan leikkivät sateessa? No, kyllähän niitä joskus näkee pikku vinyyli-avaruusmiespuvuissaan hyppimässä lätäköissä. Ovat sikäli onnekkaita etteivät asu niissä Euroopan maissa joissa lapset pidetään sisällä kun ilma on niin sanotusti huono. Monen pienen lapsen mielestä kunnon sadesäähän on hyvä, juuri lätäköissä leikkimiseen.

Aikuiset jotka eivät omista kurapukua mieluummin pysyvät sisätiloissa, mutta ei sen tarvitse tarkoittaa vain kotona television ääressä notkumista. Helsinki etunenässä on tehnyt mahdolliseksi täysin myyräihmismäisen maanalaisen elämän, kun kaupunkiin voi saapua metrolla ja liikkua eri ostoskeskuksesta toiseen kävelytunnelien kautta. Muissakin kaupungeissa on ostoskeskuksia, mutta ei vastaavaa tunneliverkostoa. Ostoskeskuksessa notkuminen on lähinnä teini-ikäisten puuhaa, varttuneemmatkin silti viettävät päivän ostoksilla ja ostarin kahvilassa silloin tällöin, siellä on mukava katsella ohikulkijoita kuin katukahvilassa ikään, vaikka oikeasti ulkona sataisi ämmiä äkeet selässä.

Joskus on pakko ostaa esimerkiksi vaatteita, kun vanhat ovat kuluneet loppuun, mutta muuten jatkuva ostelu on sekä kallista että tylsää. Puhuen tylsästä, koska viimeksi kävit museossa? Monissa museoissa on usein myös ilmaispäiviä, ja saatat yllättyä iloisesti siitä kuinka vähän tylsää siellä oikeastaan on. Myös vaihtuvia näyttelyitä on tarjolla, ja tiesithän että taidegallerioissa saa käydä ilmaiseksi? Galleristit toivottavat uteliaat tervetulleiksi mielellään, ei suinkaan jokainen vakituinen galleriakävijä muutenkaan osta tauluja.

Illemmalla kannattaa piipahtaa elokuvateatterissa, teatterissa tai konsertissa. Vaikka musiikkia ja elokuvia voi ladata netistä, eivät edes elokuvat näytä yhtä hyvältä kuin valkokankaalla, puhumattakaan live-keikan ja purkkimusiikin erosta.